Помощ до 1700 лева за родено дете в Пловдив! Родителите – да са образовани и без дълг към хазната

Еднократна помощ за всяко дете на образовани родители, с осигуровки и без борчове към Община може да бъде давана от догодина. Това предвижда проектът на Програмата за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на Община Пловдив.

Предложението е от ВМРО, а наредбата е качена на сайта на Община Пловдив. Това означава, че до месец тя може да бъде гласувана в местния парламент, а ако събере нужните гласове да влезе в сила. В предложението е записано, че еднократното субсидирането влиза в сила от новата календарна година.

Според наредбата родители на първо дете, които имат средно образование трябва да им бъдат изплащани 200 лева, за такива с бакалавърска степен – по 250 лева, а за магистри – 300 лв. Съответно за второ и трето дете помощите се увеличават. За второ дете сумите са 500,600 и 700 лева, а за трето дете съответно – 1300, 1500 и 1700 лева.


За близнаци сумата е за всяко дете, като тя се изчислява на база на предишните деца на родителите. В наредбата пише още, че при различна степен на образование, еднократната парична помощ се изчислява на базата на по-благоприятното обстоятелството за гражданите – взима се предвид родителят с по-висока степен на образование.

Парите се изплащат на базата на броя на децата на майката, а не на бащата, пише още в проектонаредбата.

Задължително е родителите да са с адресна регистрация в Пловдив, като за постоянен адрес трябва да са поне от две години, а за настоящ – 3 години. Другото условие е родителите да нямат спрени здравно-осигурителни права и задължения към Община Пловдив.

В мотивите е записано, че средно през последните години в Пловдив се раждат около 3000 деца. Въпреки неизвестните – какво е образованието на родителите, кои са с адресна регистрация и задължения към Общината, може да се направи приблизителни разчети, а сумата, нужна за програмата да варира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *